Telefoon Telefoon

Design and Build Afsluitdijk Wadden Center

26 augustus 2016

Beleefcentrum
Vier combinaties van aannemers en architecten zijn na een open aanbestedingsprocedure geselecteerd een ontwerp te maken voor het nieuwe Beleefcentrum op de Afsluitdijk. De opdracht was het ontwerpen van een gebouw van spectaculaire eenvoud ten behoeve van een educatieve attractie, informatievoorzieningen en horeca, passend bij het karakter van Kornwerderzand en de Afsluitdijk. Het ontwerp van de combinatie Bouwgroep Dijkstra Draisma / GEAR Architectencombinatie en ITBB werd door een beoordelingscommissie als beste beoordeeld.

In het Beleefcentrum kunnen bezoekers het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, KH2018, de Vismigratierivier, de toekomstige Afsluitdijk en het IJsselmeer beleven. Een bijzondere attractie wordt de zogenoemde FlyRide, waarbij bezoekers virtueel over de provincie Fryslân vliegen. Doel van het project is het versterken van de toeristisch-economische structuur door ontwikkeling van de Afsluitdijk, een belangrijke toeristische toegangspoort voor Fryslân en Noord-Holland. Hiermee wordt direct en indirect de toeristische werkgelegenheid in de omliggende regio vergroot.

Ontwerp
Het gebouw bevat niet een beleefcentrum maar ís een beleefcentrum; een attractie om bezoekers het verhaal van de dijk te laten beleven. De bezoeker ervaart niet alleen exposities, maar krijgt verschillende panorama’s op het landschap en de dijk cadeau, met als beloning het dak als ultiem uitzichtplatform.

De Afsluitdijk is het toneel van onze strijd tegen het water en staat symbool voor de maakbaarheid van het landschap. De dijk scheidt en verbindt. Het gebouw verbindt zich met deze markante plek vol tegenstellingen en zintuiglijke ervaringen. De half transparante gevel weerspiegelt de omgeving en maakt het gebouw spectaculair, al is ze eenvoudig van vorm.

Exploitatie
Eerder dit jaar werd al bekend dat de combinatie Bert Kranendonk (Kexcom) en Theo op de Hoek (Vigilante) de exploitatie van het Beleefcentrum De Nieuwe Afsluitdijk gaan doen. Bert Kranendonk: “Wij zijn erg blij met het ontwerp omdat het naadloos past bij onze visie op de exploitatie van het gebouw. Het is open, transparant en uitnodigend, maar bovenal flexibel in gebruik, want horeca en toerisme is een sector die continu ontwikkeling is.”

De Nieuwe Afsluitdijk
De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Voor meer informatie over de projecten zie www.deafsluitdijk.nl

 

ITBB Beleefcentrum Afsluitdijk 1