Telefoon Telefoon

Eska zoekt verbreding

09 september 2016

ITBB heeft naar alle tevredenheid de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties bij kartonfabrikant Eska Hoogezand-Sappemeer geleverd en geïnstalleerd.

ITBB heeft de ventilatie geïntegreerd in de procesbesturing van de residu verbrander.

itbb-eska-hoogezand

Dagblad van het Noorden

Kartonfabrikant Eska Graphic Board in Hoogezand-Sappemeer presenteert zich voortaan met de korte naam Eska. Om juist aan te geven dat het zijn afzetmarkt heeft verbreed.

Eska Graphic Board bestaat niet meer. Het is voortaan alleen Eska. ,,We willen niet dat de aanduiding ‘graphic board’ ons in de markt voor de voeten gaat lopen’’, vertelt directeur Rienk Jan van der Kooi. De naamswijziging past bij de nieuwe koers die het bedrijf enkele jaren geleden heeft ingezet. Van maker van alleen maar grafisch en massief karton – voor spellen, boeken, ringbanden etc – naar leverancier van ook speciaal karton voor luxe verpakkingen.

,,We zitten altijd na te denken over wat we meer kunnen doen met ons product’’, legt Van der Kooi uit. Maar het is meer dan vernieuwen om te vernieuwen. ,,We verwachten dat onze markt er over tien tot vijftien jaar anders zal uitzien. Het is dan belangrijk de juiste mix in portfolio te hebben, tenminste voor zover je het nu kunt bepalen.’’

Papierloze kantoren

Een van de veranderingen waarop Van der Kooi doelt, is de verdergaande digitalisering met fenomenen als papierloze kantoren en archieven. ,,Dat betekent voor ons bijvoorbeeld minder ordners waarin nu nog veel karton van ons wordt verwerkt.’’

Er speelt meer. ,,We verwachten juist een groei in de verkoop van luxe producten’’, aldus Van der Kooi. Producten als parfums, tassen, sieraden en dranken vragen om een verpakking met uitstraling. Reden voor onderzoeken of Eska daarin een rol kan spelen met luxe kartonnen alternatieven voor kunststof, glas, metaal en hout.

Grote partijen

De eerste orders zijn verkregen, aldus Van der Kooi, en dat geeft de indruk dat Eska een goede weg heeft ingeslagen. ,,We zijn nu in gesprek met grote partijen die wereldwijd actief zijn. Dit alles geeft een drive aan de onderneming, motiveert het personeel extra en geeft bevlogenheid om weer bezig te gaan met een volgende stap.’’ Productieprognoses durft Van der Kooi nog niet te geven.

Het feit dat Eska zelf ook wereldwijd actief is – ,,we zijn marktleider in grafisch karton’’ – komt de Groningers van pas, stelt Van der Kooi. Maar ook termen als ‘groen’ en ‘circulaire economie’ worden voor afnemers van steeds groter belang. ,,De basis van ons product is nog altijd oud papier. Dat is een aantrekkelijk gegeven voor onze opdrachtgevers.’’

Vergasser

Het duurzame karakter versterkt Eska deze maand met de ingebruikname van een installatie waarin de restfractie van het oud-papier wordt vergast. Met het gas uit deze 14,5 miljoen euro kostende installatie wordt de stoom opgewekt die nodig is voor de productie van karton. Eska hoopt zo op jaarbasis 18 miljoen kubieke meter gas te besparen.