Telefoon Telefoon

Fiets Elfstedentocht

30 mei 2024

Al meer dan 100 jaar fietsen op pinkstermaandag ongeveer 15.000 deelnemers de Fietselfstedentocht. De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, ’s morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers.

Vorig jaar heeft Ronald van Hettema, ITBB Ingenieurs- en Adviesbureau, het plan bedacht om samen met 5 vrienden de Elfstedentocht te gaan fietsen. Een goed doel om te trainen.

20 mei.  “De dag van de waarheid”
De hele club thuis te slapen.
Vroeg uit de veren. Wekkertje om 5:15. Met z’n allen de spullen klaar maken, krentenbollen, suikerbollen; marsjes, mueslirepen, sportdrank etc. Nog even een broodje, sommigen wat kwark en  pasta.

6:20. We zijn er klaar voor. Nog een laatste foto en naar de start.

6:45: Start tijd. Lopend door de stad om vervolgens aan het einde een 1e stempel te ontvangen. Nu onderweg naar Harlingen.
Al veel mensen met lekke banden aan de kant van de weg gezien. Bij ons gaat het gelukkig goed.

8:00u Franeker. Daar zag een omroeper onze reclame op het shirt en riep ITBB! Fietst Rein ook mee? Grappig…ik heb soms het idee dat heel Friesland Rein Schaafsma kent.

10:00u Dokkum; We zijn al door meerdere mensen gezien op TV Fryslan.

12:00u Leeuwarden. Mooie route zo dwars door de stad. Wat een feest overal.

Bij Winsum kwam ik collega Jakob de Haan tegen. Hoe is het mogelijk met een deelname van meer dan 15.000 deelnemers. Kleding herkenning doet wel veel.

13:30 Bolsward. De 1e helft zit erop. Even bijkomen en lekker aan de warme pasta.

14:00 Bolsward: Weggefiets en bij Nijland een dikke regen/onweersbui op de kop. Daar een half uurtje geschuild onder een klein afdakje. Totaal niet droog!

Onderweg richting Sneek waar we door diepe plassen water moeten fietsen.
Bij Hommertjes kleine pitstop.  Gelukkig niet omgekleed, want 5 minuten later kwam de regen weer met bakken uit de hemel.

17:15u Oudemirdum; Even een bakkie.

18:45 Workum; De laatste loodjes. Nog 10km. In een lekker rustig tempo naar huis.  We blijven lekker hangen achter een groep.

19:30 binnenkomt in Bolsward. Blij dat we er zijn. Zere kont en zware benen, maar we zijn er. Wat een geweldige dag. Mijn jongste dochter riep direct, Pap nu wij volgend jaar…