Telefoon Telefoon

Nieuwe generatie Klinkmachine voor Hessels Zeefbanden uit Groningen in Friesland ontwikkeld

04 april 2022

Hessels Zeefbanden in Heiligerlee is al jaren toonaangevend op het gebied van zeefbanden en al meer dan 60 jaar specialist in het produceren van zeefbanden. Deze zeefbanden worden met de modernste productiemethodes gemaakt van de beste materialen. Zij worden hoofdzakelijk toegepast in de land- en tuinbouw, maar vinden inmiddels ook hun weg in de visserij en in de industrie.

De zeefbanden uit Heiligerlee worden gebruikt in Europa en ver daarbuiten zoals o.a. in Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en Canada.

Hessels Zeefbanden produceert per jaar ca. 16.000 zeefbanden waarvan gemiddeld 10.000 specials.

Hessels Zeefbanden blijft continu bezig met innovatie op het gebied van toepassingsmogelijkheden, veranderend materiaalgebruik, verbetering en optimalisatie van producten en de bijbehorende productieprocessen.

In lijn met deze innovaties heeft Hessels Zeefbanden in 2020 opdracht gegeven aan ITBB Ingenieurs- en adviesbureau BV uit Heerenveen om gezamenlijk de nieuwe generatie klinkmachines te ontwikkelen. Nu begin 2022 is de eerste klinkmachine van de nieuwe generatie een feit.

De nieuwe klinkmachine is zowel mechanisch als ook besturingstechnisch op vele fronten verbeterd en gemoderniseerd. Zo is de machine o.a. voorzien van een compleet nieuw computer gestuurd besturing- en bewakingssysteem. Hiermee is het niet alleen mogelijk om de machine automatisch in te stellen op de productieorder vanuit het ERP-systeem, maar controleert en bewaakt het ook automatisch alle cruciale procesparameters die de kwaliteit van het eindproduct garanderen. Zo is de machine o.a. voorzien van ABI (automatische breedte instelling), AKDL (automatische klinknagel detectie en lengtemeting), OVKR (onafhankelijke voordruk en klinkkracht regelsysteem), ERDS (ergonomisch riemen doorvoer systeem) en AKTB (automatisch klinkslagen telling en bewaking).

De nieuwe machine is geschikt voor het produceren van zeefbanden met eindige en oneindige riemen, rechte en gebogen staven en legio andere varianten die in het product assortiment van Hessels Zeefbanden voorkomen.

Uiteindelijk heeft de door het Groningse Hessels Zeefbanden in opdracht gegeven machinebouwproject niet alleen geresulteerd in een innovatieve nieuwe klinkmachine, maar ook in een voortzetting van een mooie en vruchtbare samenwerking van 4 Friese bedrijven.

De eerste machine is onder leiding van ITBB Ingenieurs- en adviesbureau uit Heerenveen in samenwerking met Baron & Verhoef in Leeuwarden gebouwd. De besturing is gemaakt door EKB uit Drachten en de hydraulische installatie is geleverd door Molenmaker Techniek uit Sneek.

Fries-Groningse samenwerking en innovatie om trots op te zijn.

ITBB Ingenieurs- en Adviesbureau bv is onderdeel van ITBB Group. ITBB Ingenieurs- en Adviesbureau heeft ruime ervaring met het leveren van aanbiedingsontwerpen, voorlopige ontwerpen, definitieve ontwerpen en uitvoeringsontwerpen (VO/DO/UO + CE). Wij ondersteunen diverse bruggenbouwers, gemeenten en provincies. Klik hier voor meer informatie.