Telefoon Telefoon

Kijkje op de bouw van It Swettehûs

22 september 2021

Net buiten Leeuwarden verrijst een opvallend en circulair gebouw: It Swettehûs. In de toekomst bedienen brugwachters vanuit hier circa 40 bruggen in heel Fryslân op afstand. Daarnaast wordt het de uitvalsbasis voor collega’s die werken aan het onderhoud van wegen en vaarwegen. Het gebouw is energieneutraal en zoveel mogelijk van gebruikte en herbruikbare materialen gebouwd.

Op zoek naar circulair materiaal!
Patrick de Vries is projectleider elektrotechniek van de afdeling utiliteit bij ITBB en is nu ruim een jaar betrokken bij It Swettehûs. We gingen met Patrick in gesprek om te horen hoe het project vanuit de kant van de elektrotechniek ervaren wordt.

Wat zijn je werkzaamheden in dit project?
Ik ben vanuit ITBB financieel en technisch eindverantwoordelijk voor het elektrotechnische deel van It Swettehûs. Alles waar stroom doorheen gaat, je kunt het zo gek niet verzinnen, dat valt onder mijn verantwoordelijkheid. Natuurlijk doe ik dat samen met een heel team.

Wat vind je van het project?
Het is een mooi bouwkundig gedetailleerd pand. Vooral de derde verdieping die uitsteekt als het ware. Heel bijzonder. Het lijkt bijna een zwevend gebouw. Voor ons als installateur is het een mooi ontwerp omdat veel technieken in het zicht blijven. Er zitten heel veel nieuwe duurzame technieken in, die nog niet vaak zijn toegepast.

Kun je wat meer vertellen over die duurzame technieken?
It Swettehûs heeft bijna 900 zonnepanelen met een totaal opgeteld vermogen van 337Kwp. Deze wordt gevoed door een Energyhub, waar 750V gelijkspanning uit wordt gegenereerd.  Op dit gelijkspanningsnetwerk worden twee speciale batterijen gekoppeld, deze zijn 100% recyclebaar. Overdag worden de batterijen opgeladen, zodat de brugbedieningsruimte in de avond hierdoor gevoed kan worden. Verder plaatsen we een intelligente verlichtingsinstallatie die gekoppeld is met speciale software.  De Provincie heeft ook elektrisch auto’s en de nieuwe PW10 E-boot. Hiervoor plaatsen we laadpalen die gekoppeld zijn aan een managementsysteem, deze zorgt ervoor dat de beschikbare stroom optimaal benut kan worden voor het opladen.

Is het project heel anders dan anders?
Bouwkundig is het een uitdaging om aan circulair materialen te komen, maar dit geldt ook voor de technische materialen, zoals bijvoorbeeld verlichtingsarmaturen. Nieuwe armaturen zijn het meest efficiënt, verbruiken de minste energie en de materialen zijn geschikt voor hergebruik in de toekomst. Hergebruik van bestaande armaturen is dan geen optie. Je gaat goed nadenken: wat is nu circulair? We hebben veel lopende projecten, in de afgelopen anderhalf jaar hebben we goed gekeken naar materialen die er al waren en kunnen we hier iets mee voor It Swettehûs. Een voorbeeld zijn de kabelgoten. Ongeveer 80% van alle kabelgoten in It Swettehûs hebben we hergebruikt. We maken ook deels gebruik van materiaal dat uit het bestaande gebouw van It Swettehûs komt. Blusinstallaties bijvoorbeeld. Die gebruiken we opnieuw.

Wat is de grootste uitdaging?
Toch het circulaire in combinatie met de nieuwe duurzame technieken. Het begint nu wat te leven in de sector wereldwijd, grondstoffen hebben we niet eindeloos. Je merkt wel dat circulair bouwen nog in de kinderschoenen staat, vooral in de technieksector. Leveranciers gaan nu pas los, ik ben ervan overtuigd dat het over vijf jaar heel anders zal zijn. We zijn een van de eerste projecten in het Noorden die zo circulair aan het bouwen zijn. Gelukkig wordt de vraag steeds groter. De uitdaging is echt zoeken naar circulaire materialen, die kwalitatief goed genoeg zijn. Dat maakt het ook leuk overigens.