Telefoon Telefoon
Gezond bouwen

Pand Groningen

Nieuwbouw ITBB Groningen staat model voor het nieuwe bouwen
De nieuwbouw van ITBB in Groningen staat in alle opzichten model voor het ITBB-concept. Het kantoorpand is voor 75% energieneutraal dankzij de toepassing van een aantal duurzame technieken, doordacht materiaalgebruik en een slimme situering. Het gebouw straalt kwaliteit uit. Door de integratie van bouwprocessen stond de nieuwbouw in een half jaar. In het kantoor zijn afdelingen met de specialismen woningbouw en utiliteitsbouw gehuisvest.

Goed klimaatITBB lev 2_DSC8038
Voor de warmte en koeling van het pand wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering (BKA). De BKA-installatie wordt gevoed door een gesloten bron en warmtepomp. Deze voedt ook de koel- en verwarmingsbatterij van het CO2-gestuurde ventilatiesysteem dat voor een optimaal binnenklimaat zorgt. Het CO2 gestuurde systeem regelt de hoeveelheid lucht op de bezettingsgraad in het kantoor. “De medewerkers ervaren direct het verschil, omdat zij nu in een gebouw met een goede klimaatbeheersing werken”, aldus ITBB bedrijfsleider Gerhard van der Zee. “In een warmteperiode zoals we in juli 2010 hadden, waren zij in de oude huisvesting om drie uur letterlijk op en nu zijn ze om vijf uur nog fris.”

Klasse
Op een enkel stukje in een gang na, vind je in het nieuwe kantoor geen systeemplafond. “Nog een voordeel van BKA”, aldus Van der Zee. “Een verlaagd plafond isoleert en beperkt de werking van het BKA systeem. Een uitstekend argument om een systeemplafond niet toe te passen. Het resultaat zijn moderne hoge ruimten, geaccentueerd door het gebruik van extra hoge deuren, met strakke plafonds. De energiezuinige hoogfrequente armaturen geven directe en indirecte verlichting en worden via aanwezigheidsdetectie geschakeld, hetgeen de luxe uitstraling van het kantoor versterkt. Door zonnepanelen toe te gaan passen kan de klimaatinstallatie energieneutraal functioneren.”

Zelf het goede voorbeeld geven
De nieuwbouw van ITBB in Groningen staat in alle opzichten model voor het ITBB concept. Bij het ontwerp van het gebouw is gekozen voor een duurzame samenstelling (isolatie, hergebruik materiaal, zonnestand, bouwmethode)  alsmede duurzame
installaties (koude warmte opslag, warmtepomp, WTW, LED technieken etc.), deze combinatie met toepassing van zonnecellen is het gebouw voor 70% energieneutraal. Dus we praten niet alleen over duurzaamheid. We maken er concreet werk van.

Milieu Index Gebouw;       C label  score     [186]
Milieu Index Beheer ;        A+ label score    [371]