Telefoon Telefoon
Milieuvriendelijke oplossingen

Slimme systemen

Warmtepomp
Eén van die slimme systemen is de warmtepomp. In de zomer wordt de warmte opgeslagen, waarmee een woning of kantoorpand in de winter kan worden verwarmd. Hetzelfde geldt andersom. Koude die in de zomer nodig is voor koeling wordt in de winter door de warmtepomp als restproduct opgeslagen. Een milieuvriendelijke oplossing, die de laatste jaren explosief groeit. “In ieder nieuw gebouw installeren we dit systeem. Uiteraard in combinatie met vloerverwarming of – nog idealer – betonkernactivering”, aldus de heer Boersma (hoofd calculatie ITBB Klimaattechniek).

Betonkernactivering
Bij betonkernactivering worden in de kern van de betonnen vloer, dan wel wanden of plafond, kunststof waterleidingen aangebracht om de ruimte te verwarmen of te koelen. De heer Boersma legt uit wat het voordeel van dit systeem is. “We kennen allemaal de relatief kleine radiator, waarbij je met hoge watertemperaturen veel moet stoken om vermogen te genereren. Bij betonkernactivering maak je gebruik van de gehele bouwmassa om het klimaat te conditioneren. Hoe groter de massa, des te lager de watertemperatuur hoeft te zijn.”

Ventilatiesystemen
Ook ventilatiesystemen spelen handig in op besparing van het milieu. “Tegenwoordig kunnen  we ventileren op maat. Het ventilatiesysteem meet dag en nacht het CO2-gehalte in combinatie met de  ruimtetemperatuur en bepaalt aan de hand van deze meting de hoeveelheid ventilatielucht. Zo besparen we energie, bijvoorbeeld wanneer een vertrek in de nacht, het weekend of de vakantie leeg staat.”

warmtepomp